Gå till huvudinnehåll

margintop

Clownen Jonas syns mellan de andra clownernas ben, alla har färgglada sockar på sig. De rockar sockorna.

Vad vi gör

Mötet med clownerna sker helt och hållet efter varje människas egna och unika förutsättningar, just där hen för stunden befinner sig. Ibland träffas vi på tu man hand, andra gånger i korridoren där alla som vill kan vara med. Ett möte med clownerna kan vara fyllt av bus och skratt, men det kan lika gärna bli vackert och stämningsfullt.

Clownernas uppgift är att släppa in lek och fantasi och öppna det magiska rum där man får släppa allt man bär på, om så bara för en kort stund. Vi skiljer inte på vem som är barn, vuxen, sjuk eller frisk, clownerna ser och möter människan som hen är och vi tar alltid det vi gör på fullaste allvar, även humorn.

Clownbesök på sjukhus

Vi besöker kontinuerligt: Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg, Södra Älvsborgs Sjukhus i Borås, Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan, Skaraborgs Sjukhus i Skövde, Länssjukhuset Ryhov i Jönköping, Centralsjukhuset i Karlstad och Hallands Sjukhus i Halmstad.

Tips om blogginlägg

Att få lov att göra skillnad

Om att vänta in

Clownen Loppa pekar på en lapp med artikel 31 i Barnkonventionen

Clownbesök på äldreboenden

Sedan 2013 besöker vi personer med demenssjukdomar på Tre Stiftelsers äldreboenden i Göteborg. Kontinuitet i kombination med clownernas förmåga att hitta vägar till kommunikation skapar stunder av hjärtlig samvaro.

Tips om blogginlägg

Ett besök på ett äldreboende

Tips om forskning

Vårdpersonalens upplevelser av hur clowner kan vara ett stöd i att identifiera resurser hos personer med demens (länk till GUPEA)

Psykosociala och kulturella aktiviteter är positivt för alla människor. Clowner är tidlösa och alla känslor och mänskliga egenskaper finns bakom clowndräkten. Det sociala samspelet i kombination med sånger från förr stimulerar det som kallas det autobiografiska minnet, ett slags igenkännande. Både forskningen och vår egen erfarenhet visar att kulturaktiviteter bidrar till ett ökat välbefinnande hos våra hyresgäster

Monica Berglund, fd. VD för Tre Stiftelser

Clownerna lyckas trigga något hos hyresgästerna med demenssjukdom. De bjuder in och skapar delaktighet, sången tränger igenom och de som annars inte pratar sjunger ofta med.

Ylva Jonsson, enhetschef på Änggårdsbacken

Övrig clownverksamhet

Vi erbjuder även föreläsningar och videohälsningar. Klicka nedan för mer information.

Clownerna Frans och Sören showar under videosamtal

Videohälsningar

Vi kan kostnadsfritt skicka en personlig videohälsning till ditt barn inför högtid, födelsedag eller annan viktig dag.

Clownen Loppa står framför mikrofon med leende och armarna utsträckta upp i luften

Föreläsningar

Vi delar gärna med oss av vår kunskap! Vi har gedigen erfarenhet som sjukhusclowner och kommer gärna och föreläser hos er.