Gå till huvudinnehåll

margintop

Utklipp från GP med rubrik

Clownklinikens historia

1993 såg Ann Lundsten, då en aktiv förälder i Barncancerfonden Västra Sverige, en dokumentär om ”Le Rire Médecin”, sjukhusclowner i Paris. Tagen och berörd av skildringen tog hon kontakt med två professionella clowner, Viveka Olofsson och Åsa Åbjörnsson, om att starta upp sjukhusclownverksamhet i Sverige.

1994 gick startskottet för det första sjukhusclownbesöket i Sverige: på barncanceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Därmed var Nordens första sjukhusclownverksamhet etablerad.

2001 tog en av clownerna, Maja Ringstad, över stafettpinnen och grundade föreningen Clownkliniken. Hon fortsatte därefter det arbete som Ann Lundsten och Barncancerfonden Västra hade påbörjat sju år tidigare, och gör det än i dag som clown och verksamhetsledare.

2013 utvidgade Clownkliniken sitt verksamhetsområde och började besöka äldreboenden för personer med demenssjukdomar i Göteborg.

2021 firade Clownkliniken 20 år som förening.

2022 beviljades Clownkliniken 90-konto, vilket innebär att hela verksamheten granskas av Svensk Insamlingskontroll.

2024 firar sjukhusclownverksamhet i Sverige 30 år.

Utklippt artikel från GP 1994 med rubriken

Sjukhusclownhistoria

Clowner på sjukhus är långt ifrån en ny företeelse. På 1970-talet började läkaren Patch Adams att använda clownnäsan. Han efterlyste mer kontakt, empati och humor i mötet med patienterna.

Det var dock inte förrän 1986 i New York City som professionella clowner började arbeta på sjukhus, via ett program som kallades ”The Big Apple Circus Clown Care Unit”. Ungefär samtidigt startade Karen Ridd i Kanada liknande verksamhet på Winnipeg Health Sciences Centre.

Det har sedan dess blivit fler och fler sjukhusclown-organisationer. Exempelvis fick Norge sina första sjukhusclowner 1999, Danmark år 2000 och Finland 2001.