Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

5

Juni 2021

Blogg / Bakom kulisserna, Övrigt

0

Om ett älskat och saknat verktyg

Skir, genomskinlig, stor, liten, regnbågsskimrande, svårfångad, lättpangad, svävande, rund, fin för sig, fantastisk i grupp, enkel, magisk och alldeles underbar.

Vad är det jag beskriver?

Jo, en såpbubbla. Tänk att en så enkel sak som säkert funnits sedan såpans eller tvålens intåg till mänskligheten kan vara så fascinerande.

I jobbet som sjukhusclown har såpbubblor varit ett fantastiskt verktyg. Man kan ha dem som specialeffekter när en låt behöver lyftas, man kan leka att de är medicin, man kan duscha, städa och trolla med dem, man kan göra världsrekord med dem: störst eller flest, man kan simma eller mata gosedjur med dem, man kan misslyckas med dem och man kan göra succé.

Ja, listan är oändlig.

Clownerna Sören och Loppa blåser såpbubblor
Clownerna Sören och Loppa blåser såpbubblor.

“Man får inte blåsa såpbubblor inne!” En vän av ordning i fem års ålder kommer med förmaningar till sjukhusclownerna. Ibland kan det vara härligt att tänja lite på gränserna och göra snälla bus. Och ganska snabbt är vi överens om att här kan vi leka tillsammans.

För det finns också rent medicinska fördelar med såpbubbleblåsning, som att man rör sig när man försöker fånga dem. Lungorna kommer också igång och jobbar (men då måste barnen förstås ha sina egna burkar). Men nu är det pandemirestriktioner och jag får tyvärr lämna min älskade bubbelburk hemma och blåsa lite på min fritid i stället.

För att genomföra konststycket att blåsa perfekta bubblor har min clown, Loppa, ett specialanpassat etui för sin, enligt henne själv, extraordinära såpbubbleblåspinne. Ett minne som hon är mycket stolt över, är när hon tog fram denna specialpinne och en fransk pappa brast ut i ett: “Ah. Vous êtes une professionnelle!”
Äntligen var det någon som förstod att det inte är att ”bara” blåsa bubblor.

Det ligger mycket träning och koncentration bakom den perfekta bubblan, så ut och bubbla allesammans och se hur högt upp de kan nå!

/Maja, sjukhusclown och verksamhetsledare

————————————————

Doktor Loppa skickar med ett recept på hemmagjord såpbubbellösning:
½ dl diskmedel
¼ – ½ dl glycerol
2 – 5 dl vatten
eventuellt 1 tsk florsocker eller strösocker

Blanda ihop alltihop och se till att inte vispa för mycket. Använd eller en tidigare blåspinne eller tillverka en av till exempel piprensare. Ha lite tålamod.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar