Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

19

Juni 2021

Blogg / Äldreboendebesök, Bakom kulisserna, Sjukhusbesök

0

Hur Clownkliniken finansieras

Idag tänkte jag berätta för er om hur Clownkliniken och sjukhusclownerna är organiserade och hur våra clownbesök görs möjliga.

Sjukhusclownerna är anställda av Clownkliniken som är en fristående organisation som funnits i sin nuvarande form sedan 2001 och har sitt säte i Göteborg. Vår verksamhet finansieras främst av medel från fonder, stiftelser, kulturbidrag och gåvor. Alla clowner som arbetar hos oss är professionella och får lön för det fina arbete de gör. Clownkliniken ser även till att de får den specialkompetens som krävs för att arbeta som clown med svårt sjuka barn samt äldre med demenssjukdomar.

På barnsjukhuset i Göteborg är våra finansiärer Barncancerfonden Västra och Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. På det här sjukhuset finns en upphandling som styr antalet besöksdagar.

Vi besöker även andra sjukhus i Västra Sverige; Borås, Skövde, Trollhättan, Halmstad, Karlstad och Jönköping. Då är det främst Barncancerfonden Västra som medlen kommer ifrån, de ser till att de här sjukhusen får besök en gång i månaden. Vårt samarbete sträcker sig långt tillbaka i tiden, då det var Barncancerfonden som startade clownverksamhet 1994 på Östra Sjukhuset i Göteborg, det första i Sverige.

Samt, sedan 2014 finansierar Tre Stiftelser clownbesök för personer med demenssjukdomar på deras äldreboenden i Göteborg.

Under våren har vi på kontoret satsat på att hitta medel för komma och besöka barnen på sjukhusen i Borås, Skövde och Trollhättan dubbelt så många gånger i höst och tack vare gåvor från allmänheten, bidrag från Kulturrådet, Stiftelse till Ingrid och Gustaf Fribergs minne, Barnhusdirektionen Göta Provinsialloge vid Svenska Frimurareorden, Insamlingsstiftelsen Odd Fellow Sjuhärad, Lions Club Falköping, Lions Club Skövde och Odd Fellow Brödraloge 58 (Vestergyllen) kan vi nu erbjuda dessa sjukhus ett besök varannan vecka. Låt oss nu bara hålla tummarna för att samhället fortsätter att öppna upp och vi inte behöver ställa in. Vi längtar verkligen efter att få komma ut och träffa er alla igen.

Barncancerfonden Västra har också finansierat vårt spännande projekt med clownbesök online under den pågående pandemin. Till hösten har vi fått ekonomisk hjälp av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen för att kunna fortsätta det arbetet och erbjuda fler barn en möjlighet att träffa clowner på distans, vilket vi ser fram emot.

Som avslutning vill jag rikta ett tack till alla er som skänker en slant till det ni tror på. Det är tack vare er som vi kan fortsätta med arbetet att ge glädje och höja livskvalitén för de som verkligen behöver det.

/Maja, sjukhusclown och verksamhetsledare

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar