Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

25

September 2021

Blogg / Bakom kulisserna

0

Häng med på rep!

Det är repetitionsdag på Clownkliniken. Det är den första på länge och alla är taggade. Höstens alla fem clowner samlas på Konstepidemin för en dag med övning, samtal, möte och filmskapande. Morgonen smyger i gång med kaffe och lite tankar som ventileras om livet i stort och smått och eventuella nyheter från de olika sjukhusen vi besöker så att alla hänger med. Clownschemat tittas också igenom och justeras. Vi har alla uppdrag vid sidan av sjukhusclowneriet och hjälps åt för att få det att gå ihop.

Fem sjukhusclowner med glada miner, en spelar dragspel.
Clownerna Jonas, Frans, Mattis, Loppa och Sören under repet!

Grovplaneringen över dagens innehåll skissas. Förmiddagen ska ägnas åt uppvärmning/clownträning och filande på clowneri för äldre med demenssjukdom. På eftermiddagen blir det filmskapande och planering av den kommande julkalendern!

Härligt att värma upp kroppen och väcka clownen med lite övningar där olika känslor får vara i fokus. Det blir mycket skratt. Ljud och energinivån går upp betydligt jämfört med under kaffet.

Vi tittar sedan igenom en liten film från Kanada där ett par ”care clowns” besöker ett dagcenter på ett äldreboende. Det är väldigt inspirerande men man kan konstatera att den är inspelad innan pandemin. Vårt samtal efteråt kommer att handla mycket om hur vi kan skapa den där närheten till de gamla fastän vi måste hålla ett visst avstånd. Vi provar och diskuterar.

Vi kommer fram till hur viktigt det är att skapa en god och generös stämning  där alla får plats utan att för den skull glömma av de individuella mötena. Om att ta sig tid och stiga in och ut ur den där gemensamma bubblan. Kunskap som kan behöva att påminnas om och praktiskt testas med jämna mellanrum. Vi passar även på att även upptäcka nya spännande vägar till att få kontakt och hur vi kan finna den gemensamma välgörande leken med dem vi möter.

När lunchen är avklarad, är vi framme vid filmskapandet. Jag förundras ofta över hur skaparprocessen uppstår ur till synes ingenting. Ska det verkligen bli någon film idag?

Någon kastar ut en idé, en annan hakar på. En tredje kanske säger: men kanske så här också, en fjärde tycker att nu kör vi bara, och den femte tillför en massa positiv energi och så är processen igång. Vi stryker och lägger till. Ibland är någon nästan redo att ge upp men så vänder det igen. Resultatet den här gången kommer att visas när Clownkliniken fyller 20 år, närmare bestämt den 8 oktober. Jag kan avslöja att vi hade kul när vi höll på.

När vi sedan planerar julkalender blir det tydligt hur få dagar det är fram till december och samtidigt hur många avsnitt det är i en julkalender! Men vi kommer att lägga manken till för att kunna bjuda er på julfilmer även i år.

Trött men påfylld lämnar jag Konstepidemin den här dagen. De är så betydelsefulla de här dagarna då alla clownerna på Clownkliniken möts. Samtalen kring det vi gör, ibland svåra, fördjupar vårt arbete. Clownträningen slipar våra instrument som hjälper oss i våra möten.

Sist men inte minst, gemenskapen och skratten, också de gör oss till bättre clowner. Om en månad är det dags igen.

/Maja, sjukhusclown

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar