Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

2

Oktober 2021

Blogg / Bakom kulisserna

0

Clownklinikens födelse som fristående organisation

Från allra första början var Clownkliniken inte egen förening utan ett clownpilotprojekt startat av Barncancerfonden Västra, som på den tiden hette Barncancerföreningen Väst. Projektet slutade sedan att vara projekt och blev till en stadig verksamhet på Barncancercentrum på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, som då hette Östra sjukhuset/barn.

Barnen på Hjärtbarnsavdelningen, som låg mitt emot Barncancercentrum, blev också sugna på besök av de där skojiga clownerna som swishade förbi och på den vägen är det. Fler och fler avdelningar började undra och fråga ifall de också kunde få besök.

2001 var det så många som hörde av sig att Barncancerfonden frågade mig om inte det var dags att starta en egen förening som de och alla andra i stället kunde beställa clowner ifrån. Det lät som en bra idé och 8 oktober samma år hade vi vårt första konstituerande möte.

I samma veva drog en bekant stiftelse i gång, Insamlingsstiftelsen för Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Det blev förstås en perfekt match. Stiftelsen ville ha sjukhusclowner till hela sjukhuset och det kunde vi erbjuda.

Clownerna Jonas, Biggan, Loppa och Bacill.
Clownerna Jonas, Biggan, Loppa och Bacill. Foto taget 2003 av Kari Jantzen.

Det var en rolig period men också ganska krävande. Nu för tiden är vi välbekanta över hela sjukhuset och de flesta känner till oss. Men då var clownerna ett nytt inslag på avdelningarna och vi hade en del personal att övertyga. Och det är ju helt naturligt att vara lite skeptisk när något obekant dyker upp. Det går ju egentligen inte att förstå vad vi gör och vilken effekt vi kan ha om man inte ser oss i action.

Det fanns också en och annan som blev orolig för konkurrens, något som jag fick erfara när jag en dag hamnade i samspråk med en barnskötare på bussen på väg från sjukhuset. Ungefär så här uttryckte hon det: Jag var först avundsjuk på er för innan ni började var det jag som var den roliga på avdelningen. Jag trodde ni skulle komma och ta det ifrån mig. Men så var det ju inte alls! Det är ju snarare så att ni inspirerar mig till att hitta på nya skoj och att jag kan känna mig trygg med att det finns fler som arbetar för att barnen ska skratta och leka. Ibland passar jag på att slappna av lite och bara njuta av att se när de har roligt med er!

Plötsligt har det gått 20 år sedan Clownkliniken startade som egen organisation. Vi har hunnit träffa så många och vi har varit med om så mycket. Både roligt och sorgligt, både högt och lågt, stillsamt och fartigt. Men hur kunde det gå så fort? Det stämmer kanske det som vi vuxna ibland brukar säga: Tiden går fortare när man har roligt.

/Maja, sjukhusclown


——–
Det är 20 årsjubileum i år för oss på Clownkliniken, vilket vi kommer fira hela kommande veckan, från 4 oktober till 10 oktober, på Facebook och Instagram. Du är varmt välkommen att fira med oss!

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar