Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

9

Oktober 2021

Blogg / Bakom kulisserna, Sjukhusbesök

0

En clownblick in i framtiden

20 roliga år gick så fort! Åh, så många vi mött och så många skratt och fina stunder sjukhusclownerna från vår kära Clownklinik har haft under dessa år på sjukhusen runt om i Västra Sverige. Och tänk så många härliga möten som ligger framför oss.

Det är både spännande och läskigt att tänka sig 20 år framåt i tiden. Vilket år är vi på då? 2041. Det låter som taget ur en science fiction-film.

Hur kommer sjukvården att utvecklas? Kommer mycket av vården ske hemma? Kanske kommer clownerna och hälsar på hemma, åker med fossilfri svävare på en liten turné runt om i regionen och knackar på.  Clownhembesök finns ju redan på en del håll i Sverige så den tanken är inte svår att tänka.

Specialiserad sjukhusvård kommer nog fortfarande att behövas och jag hoppas att sjukhusen kommer fortsätta förstå vikten av våra besök. Att det kommer att finnas sjukhusclowner att tillgå alla dagar i veckan. Det vore ju drömmen.

Hur kommer digitaliseringen påverka clowneriet? Vi har ju redan börjat ses via videolänk. Jag tänker mig att digitala träffar fortsätter att finnas som ett komplement även i framtiden men att vi fortfarande har ett behov att träffas på riktigt, att få kontakt, hitta leken och att skratta ihop. Kanske det blir ännu viktigare i framtiden.

Mycket kommer att förändras runt om oss men clownkonsten tror jag kommer att vara sig lik även om den förstås anpassar till tiden. Den kommer att spegla livet som det ter sig då, 2041, precis som den gör nu 2021. Clownen kommer fortsätta att vara nyfiken, leta efter buset samt stå upp för barnens rätt till lek, fantasi och skoj.

Vi vet ju faktiskt ingenting om framtiden. Det är det som gör det så viktigt att uppleva nuet om och om igen. Och det är ju precis det vi jobbar med, vi sjukhusclowner. Vi uppstår i stunden och försöker tillföra det som just då behövs. Så det är bara att fortsätta och säga hej till framtiden! Kanske möts vi där.

/Maja, sjukhusclown

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar