Gå till huvudinnehåll

margintop

lördag

4

September 2021

Blogg / Bakom kulisserna

0

Betydelsefulla minnen

Förra veckan funderade jag lite över clowntillståndet. Dessa tankar har legat kvar och kommit att glida in på nuet. För ett tillstånd behöver ett nu. Sjukhusclownen behöver befinna sig i stunden för att kunna möta de sjuka barnen och deras familjer.

Närvaro skulle kunna vara en av de viktigaste beståndsdelarna i mötet mellan människor. Där uppstår skrattet, vänskapen och vi får syn på varandra precis sådana som vi är just då. Men vad blir det av det där flyktiga nuet? Efteråt förvandlas nuet till ett minne. Och har det varit en extra fin stund kan det ligga kvar riktigt länge, hela livet kanske.

En gång var jag och en mina clownkollegor i väg och spelade en clownföreställning i ett helt annat sammanhang än sjukhuset, på ett litet bibliotek i en liten ort utanför Göteborg. Efter att applåderna klingat ut och publiken börjat troppa av kom det fram en man som ville prata med oss.

Det visade sig att han hade tillbringat mycket tid på sjukhuset med sitt barn för länge sedan. Han hade känt igen oss på affischerna och minnen hade väckts till liv. Nu ville han tacka och berätta hur mycket det hade betytt för hans dotter och honom själv att få besök av clownerna under hennes sjukdomstid.

Roliga minnen av ett nu för länge sedan trädde tydligt fram där i biblioteket. Sjukdomen och alla jobbiga behandlingar var inte det som den här pappan mindes bäst. Det var de goda stunderna. När de skrattat och mått bra.

Det är en fin sak när vi hjälps åt att fylla ögonblicken i våra liv med sådant som kan värma oss senare. Mötet med den här pappan bär jag med mig som en tydlig påminnelse om hur skört livet är och hur viktigt det är att ta vara på roliga och vad som egentligen är betydelsefullt.

/Maja, sjukhusclown


——–
Tips! Läs även gärna blogginlägget Vad är ”clowntillståndet”?

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar