Gå till huvudinnehåll

margintop

tisdag

10

Augusti 2021

Pressmeddelande / Press & Media

Sjukhusclownerna kan äntligen träffa fler barn!

Clownerna Loppa, Frans, Jonas, Mattis och Sören under ett videosamtal.

Tack vare stöd ifrån Kulturrådet och Västra Götalandsregionen kan Clownkliniken från och med 11 augusti öppna upp så att fler svårt sjuka barn kan träffa clownerna online!

Projektet pågår från augusti 2021 till juni 2022. Tillsammans med clownerna kan barnen bland annat sjunga, leka, improvisera och läsa sagor, möjligheterna är nästintill omöjliga. Allt som behövs är en dator, surfplatta eller mobil med internet samt Zoom, FaceTime eller Webex.

Varför clownbesök online

2020 startade Clownkliniken tillsammans med Barncancerfonden Västra upp clownbesök via videomöte som föräldrar till cancersjuka barn kunde boka, då clownerna inte kunde besöka sjukhusen i regionen på grund av covid-19. Men clownerna insåg snabbt att det fanns ett behov från fler barn, som är svårt sjuka eller har diagnos, att träffa clownerna online.

– Många barn får mer behandling hemma och stannar kortare tid på sjukhuset men är fortfarande  i behov av bearbetning, distraktion och uppmuntran. Våra besök har visat sig fungera över förväntan, många roliga möten har det blivit. Vi ser fram emot att kunna träffa fler barn, säger Maja Ringstad sjukhusclown och verksamhetsledare för Clownkliniken.

Varannan onsdag kan barnen träffa två clowner online, något som Clownkliniken tror kommer finnas ett behov av även efter pandemin.
– Vården verkar, ur vårt perspektiv, ske mer hemma och pandemin har troligen skyndat på den utvecklingen, säger Maja Ringstad.

Om

Clownkliniken är en organisation med sjukhusclowner som funnits sedan 2001, men hade sin början redan 1994 när vi började på barncanceravdelningen på Östra Sjukhuset i Göteborg. Vi arbetar med att höja livskvaliteten för barn, vuxna, äldre och alla andra vi möter. I dag finns vi på sjukhus i västra Sverige – Göteborg, Skövde, Borås, Trollhättan, Halmstad, Karlstad och Jönköping samt på Tre Stiftelsers äldreboenden i Göteborg.

Kontakt

Maja Ringstad
verksamhetsledare/clown
073 36 40 071
maja.ringstad@clownkliniken.se

Carin Jacobsson
producent/koordinator
076 326 77 19
carin.jacobsson@clownkliniken.se