Clownkliniken

Vårt syfte

Ett möte med sjukhusclownerna sker helt efter den enskilda människans förutsättningar, just där han eller hon för stunden befinner sig. Ibland sker träffen inne på sjukrummet, andra gånger i korridoren där alla som passerar kan delta. Ett möte kan vara fyllt av bus och skratt men det kan lika gärna bli vackert och stämningsfullt. När clownerna kommer kan vad som helst hända och alla sorters känslor får ta plats.
Improvisation samt stora portioner av humor är viktiga ingredienser, musik och ett och annat clowntricks hör också till. Vår uppgift är att släppa in lekande och fantiserande och vi är övertygade om att i det magiska rum som skapas finns det en läkande kraft.

Clownerna skiljer inte på vem som är barn, vuxen, sjuk eller frisk, de ser och möter människan.

Lite  historik

1993 såg Ann Lundsten, förälder i Barncancerföreningen i västra Sverige en dokumentär om sjukhusclowner från Paris, ”Le Rire Medecin”. Tagen och berörd av skildringen tog hon kontakt med två professionella clowner. 1994 gick startskottet för clownbesök på barncanceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
2001 gick administreringen över från Barncancerföreningen till den nystartade föreningen ”Clownkul på sjukhus” för att på ett enklare sätt kunna serva hela sjukhuset. Idag heter vi som bekant ”Clownkliniken” och föreningen ser till att det finns professionella och avlönade clownduos på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus fyra dagar i veckan. Sjukhusen i Skövde, Karlstad, Borås, Trollhättan, Jönköping och Halmstad får regelbunden påhälsning, och så även regionhabiliteringen på Bräcke och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Sedan starten av 2013 är vi även del av projektet, ”Clowner i demensvården, glädje att minnas” och besöker Änggårdsbackens äldreboende en och en halv dag i veckan. Projektet finansieras av Postkodlotteriets kulturstiftelse och pågår ett och ett halvt år. Clownkliniken deltar tillsammans med Glädjeverkstan i Stockholm/Uppsala, Clownronden i Malmö, samt Dramacoopet i Norrköping.
Projektets hemsida: